Betontrap treden of de zwevende betontrap

Traptreden in beton of blok betonelementen zijn alleenstaande betonblokken die zowel binnen als buiten gebruikt worden als betonnen traptreden. Bij de zwevende trap zijn geen optreden of een trapboom zichtbaar. Het is een minimalistische en zeer moderne trap. Toch is de uitvoering ervan niet zo simpel.

Opbouw zwevende betontrap

Traptreden in beton zijn meestal préfab betonelementen voorzien van een uitsparing en uitermate geschikt om een trap te vormen.

De zwevende trap kan via verschillende manieren gerealiseerd worden. Belangrijk is dat er een goede zijdelingse drager ( metaalconstructie / betonmuur, draagmuur… ) aanwezig is om de betonelementen te kunnen dragen. Ten slotte ontbreekt er één zijmuur en de optreden waardoor er maar 1 steunpunt overblijft.

Men kan opteren om de beugels tegen een goede draagmuur te monteren of een gelaste constructie met stalen trapboom te maken waar achteraf een afwerkingsmuur in gipskarton voor wordt geplaatst zodoende enkel de traptreden nog zichtbaar zijn. Deze oplossing is 100% maatwerk en is niet zo goedkoop als met beugels werken.

Na montage van de beugels met bijkomende chemische verankering worden de trapelementen in beton op de beugels geplaatst en creëer je het “zwevend effect”.

De breedte van de traptreden maak je best niet langer dan 90 cm, ruimschoots voldoende voor een zwevende trap in huis makkelijk te gebruiken.

Afwerking zwevende betontrap

De zwevende betontrap elementen worden soms afgewerkt met een trapbekleding maar wordt meestal "naakt" geplaatst . De elementen kunnen gepolierd worden om een mooie gladde uitstraling te bekomen. Préfab betonelementen zijn reeds gepolierd en eventueel voorzien van een antislip behandeling.

Indien gewenst kan je de betontreden wel achteraf nog afwerken met een trapbekleding in hout of een trapbekleding natuursteen. Dit kan rondom rond de betontreden of enkel op de aantreden.

Offerte betontrap