Trapbekleding in natuursteen

Ook natuursteen blijft een mooi natuurlijk materiaal om een betontrap te bekleden. Het heeft een iets koudere uitstraling dan hout maar in sommige interieurs kan een natuursteen bekleding het mooiste tot uiting komen. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden.

Soorten trapbekleding in natuursteen

Veel gebruikte soorten natuursteen is de blauwe hardsteen, graniet ( granito ), marmer, basalt, witte steen, ... Deze steensoorten zijn makkelijk verwerkbaar in de natuursteenzagerij, laten zich makkelijk plaatsen en kunnen zeer goed tegen slijtage. Het is een zeer duurzaam materiaal en is bruikbaar in een woning, appartement, utiliteitsbouw, openbare gebouwen, kantoren enz…

Natuursteen is bruikbaar op verschillende trappen en geven de trap een bepaalde stijl zoals de:

 • Moderne betontrap;
 • Klassieke betontrap;
 • Landelijke betontrap;

In een luchthaven of openbare gebouwen zal men sneller graniet gebruiken omdat dit extra duurzaam is. In een particuliere woning zal men sneller blauwe hardsteen plaatsen of opteren voor keramische tegels.

Niet enkel binnentrap in beton maar ook een buitentrap in beton kan voorzien worden met bekleding in natuursteen.

Bekijk samen met de architect of vraag grondig advies welke soort natuursteen het meest geschikt is. Vooral het intens gebruik van een trap zal de keuze bepalen.

Alle soorten trappen kan je bekleden met natuursteen

 

Bijna alle soorten trappen kunnen met een natuursteen trapbekleding behandeld worden denk maar aan:

 • Blokbetontrap met bekleding in natuursteen; ( haakse blokken )
 • Z-betontrap met bekleding in natuursteen;
 • Losse betonelementen met bekleding in natuursteen; ( geen aantrede )
 • Gesloten betontrap met bekleding in natuursteen; ( zijkant trap is gesloten )
 • Betontrap met draai met bekleding in natuursteen;
 • Spiltrap met bekleding in natuursteen;
 • Wenteltrap met bekleding in natuursteen;

Uiteraard heeft elke trapvorm zijn prijs. Een trap met rechte treden zal minder duur zijn dan een wenteltrap.

Afwerking zijkant

Eerst en vooral kan er geopteerd worden om geen afwerking te voorzien tegen de steunmuren. Enkel de optreden en aantreden worden bekleed met natuursteen. De zijkant van de betontrap kan ook voorzien worden van een plint in natuursteen tegen de steunmuur. Deze is veel minder dik dan de bekleding op de optrede. Deze plint kan trapsgewijs geplaatst worden tegen de zijmuur of in de vorm van een trapbeuk. Heeft u een halfopen trap, dan kan er aan de open zijde een klassieke trapneus voorzien worden met mouluren reliëf.

Afwerking trapneus

Allereerst kan de betontrap op verschillende manieren afgewerkt worden met natuursteen of keramische tegels. De trapneus heeft het meeste slijtage te verduren, daarom is de niet enkel de soort natuursteen van belang maar ook de afwerking van de trapneus. De trapbekleding in natuursteen kan voorzien worden van een trapneus met oversteek of zonder trapneus. Indien geen trapneus aanwezig is, kan de bovenzijde van de aantrede en de neus van de optrede haaks op elkaar geplaatst worden. Er kan ook geopteerd worden om beiden in verstek te plaatsen. Dit wordt veel uitgevoerd bij z-trappen. Er kan geopteerd worden voor een rechte trapneus of afgeronde neus.

Veiligheid en oppervlakte afwerking

Om de veiligheid en gebruik van de trap te verhogen, kan geopteerd worden om de oppervlakte te laten behandelen of in de natuursteen kunnen antislip uitsparingen geslepen worden of er kan een PVC trapneus in verwerkt worden om het uitglijden te verminderen.

Ook de oppervlakte van de treden kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, denk maar aan:

 • Gepolijst;
 • Gezandstraald;
 • Geborsteld;
 • Geschuurd;
 • Gezandstraald en geborsteld

Vooral de gezandstraalde stukken zijn extra veilig. De gepolijste trapbekleding is gladder maar oogt mooier.

Traprenovatie met natuursteen

 

Bestaande betonnen trappen, bestaande houten trappen… kunnen ook afgewerkt worden met natuursteen in graniet of marmer. Er wordt een natuursteen trapbekleding overheen de bestaande trap geplaatst. Dit is veel goedkoper dan een nieuwe trap te plaatsen èn de trap is direct weer bruikbaar. Er is keuze uit zeer veel motieven en afwerking.

Offerte trapbekleding