Voordeel betonnen trap

De betontrap heeft een aantal voordelen t.o.v. een houten trap. Denkt maar aan de complexe vormen die hij kan aannemen, is veiligheid verhogend op de werf, maakt minder lawaai en is in massaproductie te maken.

Flexibele vorm mogelijk

Daar de betonbekisting op maat gemaakt wordt uit kleine losse onderdelen, kan de trap perfect in alle soorten situaties geplaatst worden ( ter plaatse gestort ). De onderdelen van de bekisting worden op maat gemaakt. Een smalle of brede trappenhal, een open trappenhal, een trappenhal met bochten en/of bordessen… dankzij een grondige voorstudie kan elke vorm in beton gemaakt worden om in het trappenhuis te laten passen.

Direct te gebruiken

De ter plaatse gegoten trap in beton wordt meestal tijdens de ruwbouwwerken geplaatst nadat de vloerelementen van de bovenverdieping geplaatst werden. Dan kent men de perfecte afmetingen tussen de onafgewerkte vloer beneden en boven, alsook de afmeting tussen de muren. De aannemer kan dan starten met het uitzetten van de bekisting. Al na een aantal dagen is de trap bruikbaar. Het is ook mogelijk de betontrap samen met de welfsels mee te gieten.

Veiligheid

Houten trappen of metalen trappen worden meestal later geplaatst, tijdens de afwerkingsfase. Deze trappen worden op de afgewerkte vloer geplaatst. Gedurende een lange periode is de bovenverdieping dus slechts met een bouwlift of ladder bereikbaar. In tegenstelling tot de betontrap zijn deze tijdens het bouwen zeer gevoelig aan slijtage en krassen. Een trap in beton ( met een te voorziene afwerkingslaag ) is niet zo gevoelig aan slijtage en wordt veel vroeger geplaatst waardoor de veiligheid tot het bereiken van de bovenverdieping sneller kan plaatsvinden. Beton is niet in tegenstelling tot een houten trap vatbaar voor brand. Doch zal een betonnen trap het sneller onder extreme hitte begeven. Beton zal gewoon minder snel vuur vatten.

Minder geluidshinder

Beton zet minder snel uit dan hout. Daarom zal de betontrap zijn vorm goed behouden ( vormvast ) waardoor deze niet op termijn los komt te staan. Geen krakende treden met bijhorend geluidshinder zijn dus miniem te noemen.

Onderhoudsvriendelijk

Aan een betontrap zijn de onderhoudskosten miniem. Afhankelijk van de afwerkingslaag kunnen er wel onderhoudskosten opduiken. Kies daarom voor een slijtvaste afwerkingslaag zoals natuursteen. Gepolierde betontrappen zijn wel meer onderhevig aan vetvlekken.

Massaproductie mogelijk

De préfab betontrap kan in massaproductie in de betonfabriek gemaakt worden. Denk maar bij het plaatsen van betontrappen in een appartementsgebouw of ziekenhuis. Het voordeel is dat deze trappen zeer snel ter plaatse gemonteerd kunnen worden, zelfs bij een groot aantal. Wel dienen er extra vervoerskosten betaald te worden en kan het zijn dat er een bouwkraan moet voorzien worden.

Nadelen betontrap

Enkele nadelen zijn:

  • Vrij duur t.o.v. een trap in hout;
  • Gevoelig aan constructiefouten die moeilijk te herstellen zijn;
  • Trapbekleding kan duur uitvallen;
  • Préfab betontrappen dienen vervoerd te worden naar de werf;
  • Nood aan eventuele kraan bij plaatsing préfab betontrap;
  • ...
Offerte betontrap